Followers

Wednesday, January 5, 2011

tanak mencarut lagi dah!

hi, salam bloggers!
sori dah lama xmengupdate blog i nih...
sungguh, saya sangat bz skang ni. (bz duk nengok cter korea)
haha! tu je bnde yg paling best untuk untuk dilayan pada minggu
1st masuk tahun 3 ni. ngeh ngeh ngeh...
sebbnye minggu ni kelas tak start ag! hooreyy! melompat! haha
(ble nak ade kelas ni, dah bosan la duk sesje je kat bilik) ok! aku sangat hipokrit dictu! hahaha. haih. hape nak jadi ngan aku ni kan. awal2 ag dah xsemngat...

okey2. mukadimah tak perlu panjang lebar owkeh...
teruskan kepada tajuk kat atas tuhh. aku xnak mencarut lagi dah!!
hehe. serius wei, sejak aku datang kolej ni mulot aku mcm jahanam je. haha
tula, aku bukan nak salahkan kawan2. tapi, diri aku sendiri senarnye...
mudah sangat terpengaruh. siyesss aku benci orang yg mencarut!
aku benci ble perkataan tu TERkeluar dari mulut aku! 
even xsngaje sebut, tapi tula, still tak manis, tak sopan, n tak cool!!!
aku pon akan cube avoid perkataan mcm bodoh, bengong, binatang dlm hutan semua tuhh.
insyaAllah aku akan berusaha untuk avoid semua tu. wuhuhu


Sabda Rasullah S.A.W bersabda : barang siapa yg mengamalkan 7 kalimat ini,
ia terpandang mulia di sisi Allah dan malaikat serta diampuni dosa-dosanya
walaupun sebanyak buih di lautan.


untuk avoid semua perkataan yang TAK elok tu,
so, mari kita sama-sama amalkan 7 kalimah Allah ni :)



1. mengucap BISMILLAH pada tiap2 hendak melakukan sesuatu.

2. mengucap ALHAMDULILLAH pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3. mengucap ASTAGHFIRULLAH jika lidah terselit perkataan yg tidak patut @ mengatakan sesuatu yg buruk

4. mengucap INSYA-ALLAH jika ingin melakukan sesuatu pada masa yang akan datang.

5. mengucap "LA HAULAWALA KUWATILLA BILLAH" jika tidak dapat melakukan sesuatu yang berat @ melihat sesuatu yang buruk.

6. mengucap "INNALILLAH HIWAINNA ILA HIROJIUN" jika menghadapi dan menerima musibah @ melihat kematian.

7. mengucap "LA ILA HA ILLA ALLAH MUHAMAD RASULULLAH" sepanjang malam sebanyak-banyaknya.

* jika anda ditimpa bencana @ malapetaka ucapkanlah "hasbunallah  wa ni'mal wakil" *

jum semua kita amalkan selalu kalimat2 nih.
semoga lidah dan ucapan kita terpelihara dari perkataan 
yg buruk2 tu.. :) insyaAllah.

with love,
cik tehah.



Thank you for reading this entry :)) iloveyousomuch ♥ =)

3 comments:

♥ eyka elisha ♥ said...

hehehe~bgus2..prubhn utk taon 2011 tuh
tp tul gk..mencarut ni xbaek
baek berzikir je dr mencarut =D

Halia Kentang @ Annpaan said...

thx 4 sharing kalimah2x itu:)

indah fatihah said...

eyka : ha,ah. definitely right dear!

halia : most welkem.. jum kte amalkan kalimat2 tu!

Post a Comment