Followers

Monday, January 31, 2011

DAY 3 @ PSYCHIATRIC WARD

assalamualaikum bloggers!

hari yang ke 3 aku kat ward PSY same gak mcm semalam. pagi2 ag dah kena wat senaman ngn patient2 aku. tapi hari ni aku duk kat ward acute! ward yang paling teruk sekali. diorang memang agresif gler. xley duk dekat2 ngan diorang. kot2 nanti die bertindak luar kawal. bahaya wehh. penolong peg perubatan kat ctu pon memang tsangat2 tegas!! mau tak tegas, nnti diorang semua naik kepala n tak mau dengar arahan. mse tgh wat senaman tadi kan, kawan aku yg jadik leader mse tu suruh la diorang tarik nafas. nak taw tak salah sorang daripada patient tu cakap pe? die cakap mne leh tarik nafas, nanti mati la!!! huahaha. memang ade je bnde yang klakar terlintas kat kepala diorang tuh. aku hanya banyak memerhati ragam diorang je tadi. ade sesetengah patient tu asyik duk solat je. ntah solat pe yang die buat. padahal mse tu lom masuk waktu zohor pon ag. hehe. yang brbogel pon ade gak! oppss. takpe aku wat2 tak nampak jela. hahahaa. aksi2 yang agak panas pon ade gak tadi. aku rse diorang saje je kot wat cmtuhh. sebab diorang tahu kami ngh memerhati. die saje nak tarik perhatian kami mungkin. takpe la, kami dah tahu situasi mereka mcm tu. xkesah la kan diorang wat pape pon. kmi hanya melihat dan mampu tersenyum je! phewww ayat takley blah. hehe

-SCHIZOPHERNIA- okeh, shizo ni adalah salah satu penyakit gila.
most of patient aku kat stu menghidapi shizophernia.
scizo ni trbhagi kpd bnyk cabang. aku mls nak cter kat sni.
nak taw pe tu shizo korang leh search sendiri kat google ek! yaww!
hehhe. sori2. kemalasan telah berlaku kat cni. ngeehehe




-BIPOLAR- bipolar pon merupakan slh stu type penyakit gila. 
bipolar ni ade dua episod!
iaitu manic yg mane patient akn rasa terlalu excited pd satu jangka waktu. 
die akan rasa diri die sangat hebat n over confident bila episod manic ni sedang berlaku.
the other one is depressive. pd waktu ni patient akan mengalami kemurungan yang melampau. die lebih suka menyendiri n tak bnyak bercakap!


most of patient yang dapat depressed adalah mereka yang gagal dlm BERCINTA!
wooo, tengok tu betapa hebatnye penangan cinta kan.


ni je kot yang aku leh cter. yg selebihnya biarla menjadi rahsia :) 
nanti besok aku update lagi untuk day 4! adiosss semua.

with love,
cik tehah

Thank you for reading this entry :)) iloveyousomuch ♥ =)

Sunday, January 30, 2011

DAY 2 @ PSYCHIATRIC WARD

assalamualaikum bloggers!

baru masuk 2nd day kat PSY pale aku suda pening! hahaha. pening sbb aku rse aku kurang sihat skit kot lately nih. aku dpt sore throat, batuk, n bdn rse mcm nk demam je. tapi, disebbkan kerja punya pasal aku kena gagahi jgk badan aku ni. huhu. mcm ni la lau dh jadik nurse. demi nak jge pesakit, wpon aku sendiri yg rse sakit tp wat2 tak tahu jela. sakit skit je pon. hehe. aku kne kuat la. lau aku sendiri yg lembik cane nak jge semua patien aku tuhh?? betul tak?

korang semua tahu tak, pagi2 ag mse aku masuk keje tadi aku dh kena wat senaman ngn patient2 PSY aku. hari ni aku duk kat ward yg agak chronic dr semalam kot. diorang kene kurung dlm pintu yg berpagar. sangat kesian. huhu. dengan kai uniform nye, aku wat la senaman ngn diorang. yang klakarnye, patient kat ward ni lagi hyper active la. time ktorang suruh tunjukkan bakat, fuhhh. masing2 semuanya nk nyanyi je. tapi serius wei diorang pandai nyanyi. suara pon bleh tahan. feeling habis diorang nyanyi. jakun jap aku nengok tadi. haha. xcye? korang tengok la sendri ea. bukan untuk memalukan tapi hanya untuk share bakat diorang ngn bloggers semua :)

video
best kan die nyanyi. aku sangat terhibur mse tuhh.
tapi video ni pendek jela. xleh rakam panjang2.
biar aku simpan moment ni dlm ingatan aku je. hehe
sayang patient aku semua ketat2! ngeeee :)

ade stu ag kisah, time perkenalkan diri tadi, ade sorang patient tuh cakap,
SAYA ORANG GILA. NAMA SAYA OSAMA BIN LADIN.
huahahaha. mau aku tak tergelak besa td. haduihh, kelakar betol la patient aku tu kan.ade banyak ag cter yang aku nk share ngn korang semua. tapi aku tak larat la nk nulis panjang2. aku update esok plak kayh. tunggu cter day 3 sampai day 5 taw! 

till then, papai semua.

salam sayang,
cik tehah








Thank you for reading this entry :)) iloveyousomuch ♥ =)

Saturday, January 29, 2011

DAY 1 @ PSYCHIATRIC WARD

assalamualaikum bloggers!

hai semua. sepertimana yang aku dah gembar gemburkan pd entry yang lepas bhwa aku akan posting kat psychiatric ward kan.. akhirnya, hari yang aku tunggu2 tuhh dah tiba. hehe.
aku dah masuk n duk bersama-sama patient2 aku yang ade masalah mental illness tadi. korang mesti nak tahu pe perasaan aku kan??? hoyeahhh. aku rasa sangat teruja la duk ngan diorang. hahaha. pengalaman yang sangat menyeronokkan kot bg aku. macam2 ragam aku bleh tengok.

korang ingat orang giler tuh semuanya bodoh2 ke? nehi3!! diorang ade je yg educated. sesetengah tu ade degree n dip. ade yang duk mmbce al-quran dengan lancar sekali. agak bagos la diorang kan. meh aku story skit pasal pakcik ni sorang. die tu best student kat MCKK taw dulu. pastu die dapat pegi INDIANA UNI selama 6 tahun rasenye. mula2 tu die intend to be a doc! pastu die xley sesuaikan diri dgn kos tu kot, die pon tuka kos ambik sains comp. die grad and keje sebagai manager bank. pastuh pernah jadi lecterur kat 3 buah tempat. fulamakk! die siap speaking ag. tapi sayang, dh jadi gler kan. diri sendri dh xley nak urus. hygiene pon dah xley nak jge. die cakap kan, kekadang die rse semua org kat dunia ni gler. die sorang je yg tak giler. hahha. mahu tergelak besa aku. tp, cover r wei..
xkan nak gelak depan die kot.. tapi tengok dari luaran pak cik tuh, aku mmg xbajet r die tu educated. bile dh interview die, then baru tahu cte sebenar. hehe

kisah benar

temuramah bersama 3 orang pesakit mental

PATIENT 1
aku dan kwn2 : cik Isma, bleh x cerita skit kisah hidup cik Isma.
cane bleh masuk kat ward giler ni??
Isma : bleh je. cmni, saya sebenarnye frust. frust nunggeng (dlm bhse klntn)
saya sebenarnye dh hampir2 nak kawen. saya memang nak n sayang btol2 kat pmpoan tu.
tapi, dsbbkan fmly pmpoan tu halang prkhwinan kami, sy pon jd frust n xleh trima kenyataan. asyik duk teringat kat pmpoan tu je siang malam. bukak mte je nmpk pmpoan tu. skang ni pmpoan tu dah pon kawen. tp sy masih lagi sayang kat die. 
aku n kwn2 : ooo, mcm tu.. erm, sape yg hantar cik masuk cni?
Isma : polis yang hantar. sbbnye saya meracau naik moto laju2 kat kampung.
aku dan kwn2 : dah bape kali masuk ward ni?
Isma : dah 3 kali dah. lepas saya frust dgn pmpoan tu dlu, sy frust lagi untuk kali yg ke 2 dgn pmpoan lain plak. masuk sbb kes yg sme. kes gila bayang! sy kenal pmpoan tu dlm fb je. lps chating2, sy jumpe ngn pmpoan tu die terus ajak saya kawen. saya xnak pon pd mulanye. tapi, selepas saya makan nsi dekat rumah pmpoan tu ttbe je sy jd angaukan pmpoan tu je. sy pon ajak la die kawen. tup2 pmpoan tu plak yg menolak. skali lagi sy frust nunggeng! 
aku n kwn2 : cik Isma, jdoh tu dah ditetapkan oleh tuhan. so, ble dh frust, xperlu la nk layan perasaan frust tu lebey2. kita mesti pandai manage perasaan kita. ingat Allah selalu. jgn menaruh harapan yg terlalu tinggi pd seseorang. takot t jadik meroyan ag. lepas ni, cari keje yg sesuai dlu pastuh bru leh kawen taw.. :)
Isma : mak sy ckp dh ade dh calon baru untuk saya. tp lau gagal ag, sy nak kawen dgn cik fatihah la. bleh x? 
aku : terdiam!!!! agagagagaa

PATIENT 2
aku n kwn2 : cik Ali cter skit mcm mane bleh masuk ward ni bleh x? kami pon nak tahu jgk kisah cik Ali. boleh je kan???
Ali : yer2. saya senarnye ade gangguan berkaitan dengan tidur. saya tak tahu la npe saya xley nak tido. lps tu, sy de rase keinginan untuk membunuh diri. 
aku n kwn2: npe ea cik xley nak tido? ade pk pape ke? npe rse nak bunuh diri?
Ali : sy pk dri sy ni dh xbrguna lagi dah. sy dh berkahwin. tapi, hubungan dengan isteri tak begitu mesra. isteri sy tu seorang janda beranak 2. saya rasa mcm semua org dah tak syg n perlukan saya lagi. jd sy rasa jiwa sy sangat meracau.
aku n kwn2 : sape yg hantar masuk cni?
Ali : ayah saya yg hantar. 
aku n kwn2 : bnyak2 sabar ea cik Ali. mesti kena pk +VE taw. lepas kuar dr ward ni cuba rapatkan hubungan dengan fmly. pastuh, jgn lupa ambik ubat.. bnyak2 kan berdoa, insyaAllah, tuhan akan tolong.

PATIENT 3
aku n kwn2 : skang giliran ncik azam plak untuk berkongsi cerita dengan kami. gtaw la npe bleh masuk ward ni. dah bape kali masuk cni?
Azam : sy dah 11x masuk ward nih. dengan kes yang sama.
aku n kwn2 : kes ape tu?
Azam : (agak keberatan untuk bgtaw tp setelah dipujuk) "saya sebenarnye ade ambil pil kuda" sy terpengaruh dgn rakan2.
aku n kwn2 : hbs tu duit blnje sape yg bagi? ayah keje ape ea?
Azam : ayah yg bagi. ayah bukak hotel. die jadi pengurus hotel. lau die xbg duit, sy keje ngn ayah saya. sy ade simpanan sendiri..
aku n kwn2 : sape yg hantar masuk cni?
Azam : saya voluntier nk masuk cni. sbb mak yg cadangkan. mak xnak sy terus hanyut dengan barang yg sy tengah ambik skang ni. 
aku n kwn2 : pasni, cik azam cuba la kawal diri. jangan brkwn ag dengan kwn2 yg xelok tuh. fokus pada rumah tangga. jge ank elok2. insyaAllah kehidupan cik Azam akan lebih bermakna wpon tanpa kwn2 cik Azam.


begitu lah kisah2 mereka mcm mane diorang bleh jadik pesakit psychiatric. macam2 ragam kan. tu baru 3 orang pesakit. nnti untuk hari2 yg seterusnya aku akan update lagi kayh. aku kena prepare mental dan fizikal untuk hari esok yg mendatang! hehe. xsaba nak jumpe pesakit yg seterusnya pd hari esok. adioss semua. aku sangat penat dan mau tidurr! 



p/s : selamat berholiday buat babe aku yg tersayang.. rindu nak skype ngn ko! hehe

::mode::
"kerinduan"
berdating ngn bestie aku yg kecik lg omey ni smlm.
sgt sedey kami xsme tempat posting :( wuhuhu
die rindu aku, sbb tu pelok aku erat2. hehe

aku trpksa buang heels aku tuhh. 
haa, baru la seimbang je pic nih. ekekke :)















Thank you for reading this entry :)) iloveyousomuch ♥ =)

Monday, January 24, 2011

suatu hari yg melucukan :)

assalamualaikum bloggers!

hai semua. owh, aku sangat rindu la nak berblogging. 
tapi oleh sebab skang ni dah start posting, so aku ag bz la skit. xde r bz sangat pon. tapi aku penat r, time balik keje je terus tido. hahaha. yela kan keje kat ward 7 jam asyik ke hulu ke hilir xsempat nak duduk2. hohoho. time makan jela aku sempat nak rehat2 jap. skang ni aku ngh posting dekat ward CCU (coronary care unit) patient kat situ bleh tahan la. agak ramai jgk. setiap pagi aku kena wat ECG! huwaaa. seyes r aku cakap kat korang memang aku dah pro giler wat ECG nihh. (bangga) hahaha. yela hampir semua patient kot yang required ECG dlm ward tu. bukan setakat kena wat ECG je, ngn result2 ECG pon aku kena tahu baca gak. at least skang ni aku da taw la skit2 cane nk bace mnde alah tuhh kan. hehe. xde r aku blurr sgt pasni. 

ni la contoh result ECG yang aku kena bce tuh..


sekadar gambar hiasan. sebelum wat ECG aku kena cari 
dulu position yg sesuai untuk letak lead ECG.


ni position yg betol untuk letak lead ECG tu..


mcm ni lebey kurang ECG yang aku wat. tapi xley la letak
pic yg real punyer kena jge privasi patient aku la kan.


actually kan aku ade satu kesah lucu nak share ngn korang. mse aku keje semalam kan ade sorang patient tu nak kena pegi wat OGDS kat tingkat bawah. ward aku tuh duk tingkat 1. so kena la tolak patient tuh pegi kat bilik bwh untuk wat prosedur OGDS tu. aku ngan sorang lagi staffnurse pon tolak la katil tuh menaiki lif. berat gak weii katil tu. pakcik tuh mukanye dah pucat dah. haha. takot punye pasal mesti pakcik tuh xcaye kat aku. haha. aku kuat la wei. stakat nak tolak katil je pon kan. hehe. kwn aku sorang ag kena tolak tank oksigen sebagai preparation takot2 berlaku emergency. actually kan mse tu aku tak tahu pon pakcik tuh nak kena wat OGDS. aku main tolak je katil tuh. hahaha. mse dalam lif kan, katil tuh bukan main susah ag nk nak kua sbb katil tu besau kan. mcm muat2 je katil tu dengan lif yg xbape nak besar tu. so, keje aku jage r pintu lif tuhh. tekan butang supaya pintu lif tuh xtrtutup kan. tekan punyer tekan butang lif tersebut, tetiba je time aku nak kua pintu lif tu nak tertutup. aku ape ag,  gelabah la weii. aku dah tahan pintu tuh, tp pintu tu tertutup gak!!! aigoooo.. sangat bengong la aku rse mse tu wei. tinggal la aku sesorang trperangkap dlm lif tuhh. malu siott aku rse. kwn aku dah kecoh dh mse tu sbb aku xsempat nak kuar. hahaha. malu. malu. malu. lepas aku turun balik kat tingkat bawah td, aku dh xjumpe kwn aku n staffnurse tu g mane. dah la aku xtahu patient td kena g wat OGDS kan. tapi lau aku tahu patient tu nak g wat OGDS aku still xkan jumpe gak diorang sebabnye bilik OGDS pon aku xtahu duk kat mne. hahahaa. so, dengan muka slumber aku pon balik r ward 
yang aku keje tuh sesorang. hehe. seronok gak dpt pengalaman mcm nihh. bagi aku kelakar r situasi mse tu. smpai aku gelak mcm nak pecah pewot duk story segala bnde nihh kt mmber aku yg laen. hehehe :) ni je kot yg aku nak cite. nnti lau ade cte yg best2 ag, aku akan update owkeh. insyaAllah. doa2kan aku supaya aku ley wat keje ngn baik kat ward aku skang ea. doakan jgk untuk patient2 aku yg ade masalah heart attack semua tu.
semoga diorang bleh survive dan cepat sembuh. amin ramai2!! aminnnn :)            


p/s : saya sangat rindu kat babe saya. huhu. semoga die pon ingat saya :(

till then, papai.

with love,
thah



Thank you for reading this entry :)) iloveyousomuch ♥ =)

Wednesday, January 19, 2011

blood donation =)

assalamualaikum bloggers!

dah agak lama aku tak mengUPDATE blog ni kan. hehe. sori guys. lately aku agak bz dengan kelas. nak rushing segala sebab minggu nih aku kena turun klinikal posting dah pon. sekejap je kan. rasa mcm baru je habis praktikal hari tu. tup tup dh kena praktikal lagi.. aigoo. sangat penat la cmnihh. posting kali ni aku dapat kat HOSPITAL RAJA PEREMPUAN ZAINAB II je. mmg kolej aku tak sayang aku r. dah lama aku nak praktikal kat kuantan. tapi, langsung xde peluang nak g sane. merajuk r cmnihh. wuwu!! tapi takpe la kan mana2 pon. yang penting aku akan dapat pengalaman yang superb kat ward psychiatric nanti. hehe =) xsaba nak timba pengalaman praktikal kat ward ORANG GILA. sape tak takot woo, tapi tula terpaksa jugak kena hadapi. diorang pon manusia gak kan. diorang tetap human mcm kita jugak yang memerlukan tempat tinggal, makanan, pakaian, dan jugak kasih sayang. so, korang lau de masalah pape, tak perlu la nak depress lebey2. kang tak pasal2 kena mental illness ni kang. hehe. bila dah ada prob, kongsi2 la dengan kengkwn. jangan duk tanggung sesorang jer. kalau dah parah nanti sape yang susah? diri sendiri jugak kan. hehe.. alamak, dah panjang lebar la plak aku membebel kat sni. dah kuar dari tajuk da pon. hehe. sori 3x!

ok, jum masuk topik sebenar yang aku nk cakap malam nihh. actually 2 hari yg lepas aku dah wat blood donation untuk kali yg ke 2 dalam hidup. yang tak tahannye dah donate blood untuk kali ke-2 tapi still ag rasa cuak! haha. sebelum derma darah tuh ntah bape gelas air aku minum sebab berdebar punya pasal. bila rasa berdebar aku rasa macam xcukup oksigen je. rasa mcm nafas tersekat-sekat. mcm tu skali aku punya takot nak derma darah. tapi, aku nak derma jugak! takot tak takot tu lain kira la kan. asal aku berpuas hati bila aku dah derma darah aku nihh. my blood is type "O". so, aku taw mesti ramai yg perlukan darah aku nih. hahahahahah *suka dengan bangga*. hehe, tade la. aku ikhlas je derma darah tu. tadenye nak bangga2 segala. dlu 1st time aku derma darah aku rasa pening n nak pitam lepas  lepas siap derma darah tuh. tapi kali ni, alhamdulillah aku tak rasa pape pon. sakit skit2 biasa r tu kan. tapi nak kata sakit xpon senarnye. serius r, mmg derma darah xsakit pon. tapi aku agak serun dan takot tengok jarum yg bapak besar dicucuk kat tangan aku. kat bawah ni ade pic time aku ngh derma darah. 


muka aku ngah cuak time nih.. hehe
tengok tu, aku dh dpt sijil penghargaan :)
bangga2, hehe







darahku yang pekat.. aumm!!


skang line brukband tersangatlah lembap mcm siput sedut.. nnti ble line dah ok, aku masukkan video time aku derma darah ea.. ok, till then. papai :)



Thank you for reading this entry :)) iloveyousomuch ♥ =)

Wednesday, January 5, 2011

tanak mencarut lagi dah!

hi, salam bloggers!
sori dah lama xmengupdate blog i nih...
sungguh, saya sangat bz skang ni. (bz duk nengok cter korea)
haha! tu je bnde yg paling best untuk untuk dilayan pada minggu
1st masuk tahun 3 ni. ngeh ngeh ngeh...
sebbnye minggu ni kelas tak start ag! hooreyy! melompat! haha
(ble nak ade kelas ni, dah bosan la duk sesje je kat bilik) ok! aku sangat hipokrit dictu! hahaha. haih. hape nak jadi ngan aku ni kan. awal2 ag dah xsemngat...

okey2. mukadimah tak perlu panjang lebar owkeh...
teruskan kepada tajuk kat atas tuhh. aku xnak mencarut lagi dah!!
hehe. serius wei, sejak aku datang kolej ni mulot aku mcm jahanam je. haha
tula, aku bukan nak salahkan kawan2. tapi, diri aku sendiri senarnye...
mudah sangat terpengaruh. siyesss aku benci orang yg mencarut!
aku benci ble perkataan tu TERkeluar dari mulut aku! 
even xsngaje sebut, tapi tula, still tak manis, tak sopan, n tak cool!!!
aku pon akan cube avoid perkataan mcm bodoh, bengong, binatang dlm hutan semua tuhh.
insyaAllah aku akan berusaha untuk avoid semua tu. wuhuhu


Sabda Rasullah S.A.W bersabda : barang siapa yg mengamalkan 7 kalimat ini,
ia terpandang mulia di sisi Allah dan malaikat serta diampuni dosa-dosanya
walaupun sebanyak buih di lautan.


untuk avoid semua perkataan yang TAK elok tu,
so, mari kita sama-sama amalkan 7 kalimah Allah ni :)



1. mengucap BISMILLAH pada tiap2 hendak melakukan sesuatu.

2. mengucap ALHAMDULILLAH pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3. mengucap ASTAGHFIRULLAH jika lidah terselit perkataan yg tidak patut @ mengatakan sesuatu yg buruk

4. mengucap INSYA-ALLAH jika ingin melakukan sesuatu pada masa yang akan datang.

5. mengucap "LA HAULAWALA KUWATILLA BILLAH" jika tidak dapat melakukan sesuatu yang berat @ melihat sesuatu yang buruk.

6. mengucap "INNALILLAH HIWAINNA ILA HIROJIUN" jika menghadapi dan menerima musibah @ melihat kematian.

7. mengucap "LA ILA HA ILLA ALLAH MUHAMAD RASULULLAH" sepanjang malam sebanyak-banyaknya.

* jika anda ditimpa bencana @ malapetaka ucapkanlah "hasbunallah  wa ni'mal wakil" *

jum semua kita amalkan selalu kalimat2 nih.
semoga lidah dan ucapan kita terpelihara dari perkataan 
yg buruk2 tu.. :) insyaAllah.

with love,
cik tehah.



Thank you for reading this entry :)) iloveyousomuch ♥ =)